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Advisory Opinion                                 MEAC 2010-003  
Mediator Ethics Advisory Committee c/o Florida DRC, Supreme Court Building, 500 S. Duval Street, Tallahassee, FL 32399 

 
 

August 24, 2010 
 
The Question 

 
My questions concern my mediation company called “Private Judges, Inc.” 

  
1. Am I still in violation of the Rules if I continue to use that title after 20 years? 

  
2. Is there anything on the enclosed business card that violates any Rules?  
(Not reprinted here for confidentiality purposes.) 

 
Business Card 

 
PRIVATE JUDGES, INC. 

Mediation Arbitration litigation 
Judge XXXXX 

Retired 
Phone, fax, address and website listed 

  
Certified Circuit Court Mediator 
Southern Division 
 
 
Authorities Referenced 
Rule 10.610(d), Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
Commentary to Rule 10.610, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
Florida Supreme Court Opinion SC09-1384  
 
Summary 
  

The use of the word “judge” in the title of the mediator’s company, as depicted on 
stationery, business cards, the title of a website homepage, and other marketing materials is 
prohibited. 
 
Opinion 
 
Question One: Am I still in violation of the Rules if I continue to use that title after 20 years? 
 
Question Two:  Is there anything on the mediator’s business card that violates any Rules?   
(Note: The business card was provided but is not reproduced here for confidentiality purposes.) 
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Note: Because the Committee feels the answer to both questions is the same, they have been 
noted together above. 
 
 The use of the word “judge” in the title of the mediator’s company, as depicted on 
stationery, business cards, the title of a website homepage, and other marketing materials  is 
specifically noted as a prohibition in the Supreme Court’s opinion in SC09-1384 (April 1, 2010) 
as they interpret the commentary following the revised Rule 10.610: 
 

“The mediator may not appear in judicial robes in an advertisement for his or her 
mediation services; the mediator may also not use the title ‘judge’ with or without 
modifiers to the mediator’s name in any advertisement.  Indeed, the use of the title judge 
in any marketing practice, including, but not limited to, letterhead and business cards, 
is inappropriate. However, an accurate representation of the mediator’s judicial 
experience in references to background and experience in bios and résumés would not 
be inappropriate [emphasis added].” 
 

 Further, newly revised Rule 10.610(d) states: “Any marketing practice is misleading if 
the mediator states or implies that prior adjudicative experience, including, but not limited to, 
service as a judge, magistrate, or administrative hearing officer, makes one a better or more 
qualified mediator.”  
 
 The restriction on the use of the term “judge” or “judges” is explained further in the 
Commentary to the 2010 Revision to Rule 10.610 which states in part, “The roles of a mediator 
and adjudicator are fundamentally distinct… When engaging in any mediation marketing 
practice a former adjudicative officer should not lend the prestige of the judicial office to 
advance private interests … the use of the word “judge” with or without modifiers to the 
mediator’s name would be inappropriate.”     
 
 
 
 
 
_______________________   ___________________________________ 
Date      Beth Greenfield-Mandler, Committee Chair   
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