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Mediator Ethics Advisory Committee c/o Florida DRC, Supreme Court Building, 500 S. Duval Street, Tallahassee, FL 32399 

 
 

October 12, 2010 
 
The Question 
 

I have two questions regarding the application of Rules 10.220 and 10.370(c) in the course 
of conducting court-ordered small claims mediation.  

 
Rule 10.220 states that one of the roles of a mediator is to “assist in the identification of 

issues and exploration of alternatives.”  Rule 10.370 (c) states, in part, that “a mediator shall not 
offer a personal or professional opinion intended to coerce the parties, unduly influence the 
parties, decide the dispute, or direct a resolution of any issue.”  

 
Question One:  Does this Rule 10.220 give the mediator the ability to suggest with 

specificity [emphasis added] possible settlement alternatives or is the offering of suggesting 
settlement alternatives a violation of Rule 10.370(c)? It should be noted that the elements of 
settlement alternatives were not raised by either party, but were solely those raised by the 
mediator.    

 
Question Two: Would your response depend on whether the suggestions were made by  

the mediator during caucus?   
 

Your opinion would be greatly appreciated.  
 

Certified County and Family Mediator 
Northern Division  
 
Authorities Referenced 
 
Rules 10.220, 10.310, 10.330, 10.370, 10.370(c), Florida Rules for Certified and Court-Appointed 
Mediators 
  
Summary 
 
 Answer to Question One:  A mediator may discuss and “explore settlement alternatives” 
with the parties as long as the activities by which the mediator does so is consistent with the 
Rules for Certified and Court-Appointed Mediators. 
 
 Answer to Question Two:  The answer to question one above does depend on whether the 
mediator was in caucus with the parties.   
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Opinion 
 
 Answer to Question One:  A mediator may discuss and “explore settlement alternatives” with 
the parties for their consideration in accordance with the role of the mediator as defined in Rule 
10.220 as long as the activities by which the mediator does so is consistent with Rules 10.310 (Self-
Determination) and 10.330 (Impartially) and does not violate Rule 10.370 (Advice, Opinions or 
Information).  The mediator must assess the interaction of the parties, their demeanor during the 
mediation and whether making such “suggestions” would be inferred as intimidation or coercion by 
the parties.  The Committee recommends using the tool of “open ended questioning” may be 
preferable to making specific suggestions. 
 

In answering your specific question, the MEAC considered that the word “suggestion” may be 
interpreted or defined by mediators differently and therefore, the MEAC believes that it’s prudent to 
offer examples of appropriate and inappropriate ethical conduct below. 

 
Examples:   
 
A mediator may ask a party the question “Have you considered the possibility of [specific 

settlement alternative] as meeting the needs and objectives that you are seeking?”  Asking a party a 
question which prompts them to consider a specific settlement alternative “suggestion” in this manner 
is appropriate and consistent with concepts of impartiality, party self-determination, and the 
appropriate role of the mediator.    

 
A mediator who makes an affirmative statement to a party such as, “You should consider 

[specific settlement alternative] as the best alternative presented here today” would be engaging in 
inappropriate conduct as the specific settlement alternative “suggestion” in this example is a 
statement intended to “direct a resolution of any issue” which is prohibited under Rule 10.370(c), 
Personal or Professional Opinion, and inconsistent with the concepts of impartiality and party self-
determination.   

 
Answer to Question Two:  The answer to question one above does depend on whether the 

mediator was in caucus with the parties.  A mediator must exercise greater caution in joint session 
when making suggestions for resolution alternatives not to appear partial to one party or the other.  
Asking such questions in joint session can potentially lead to a perception of partiality of the 
mediator.  The more cautious approach would be to explore settlement options in caucus unless the 
parties or their attorneys are making the suggestions themselves in joint session. 

 
 

 
 
 
_______________________    ___________________________________ 
Date       Beth Greenfield-Mandler, Committee Chair   
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