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Advisory Opinion                                     MEAC 2010-010  
Mediator Ethics Advisory Committee c/o Florida DRC, Supreme Court Building, 500 S. Duval Street, Tallahassee, FL 32399 

 
 

February 14, 2011 
                  
Question: 
 

Mediators are being asked to mediate cases where the required pre-mediation disclosures 
will “sink the ship” of one party if the case does not settle. 
 

One party is required to give another a road map to collect a deficiency judgment prior to 
the mediation ever starting.  A “Heads I win, tails you lose” situation. 
 

The simple, bare question is: Can Mediators ethically be a part of this scheme?” 
 

Obviously, I have doubts or I would not be asking.  I know of no situation where the fact 
of a “no settlement” more or less automatically gives one party a significant advantage over the 
other.  A “no settlement” should at least legally leave the parties where they were prior to 
mediation.  
 
 
Authorities Referenced 
AOSC09-54 In Re:  Residential Mortgage Foreclosure Cases 
AOSC10-57 In Re: Guidance Concerning Managed Mediation Programs for Residential 
Mortgage Foreclosure Cases 
Rule 10.520, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
MEAC Opinions 2009-0011, 2010-007, 2010-008, 2010-011 and 2010-012 
 
Summary 
 
 Yes, it is ethical for a mediator to participate in the Florida Supreme Court’s Residential 
Mortgage Foreclosure Mediation Program (RMFP).  
 
Opinion 
 

This question pertains to the Residential Mortgage Foreclosure Mediation Program 
established by the Florida Supreme Court in AOSC09-54 further clarified in AOSC10-57.  To 
begin, the MEAC takes exception to the questioner’s use of the term “scheme” in describing the 
RMFP established by the Florida Supreme Court.  
 
 All participation by mediators in the RMFP is voluntary.  Mediators request to be placed 
on a circuits’ roster of residential mortgage foreclosure mediators in order to obtain mediation 
cases in any one of the 20 circuit’s RMFPs.  In order for a mediator to be accepted into a RMFP, 
s/he must first be a Florida Supreme Court certified circuit court mediator and have taken a 
required mortgage foreclosure mediation training accepted by the circuit within which the 
mediator wishes to mediate.  As such, all mediators in the RMFP are bound by the Florida Rules 
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for Certified and Court-Appointed Mediators, a fact acknowledged and supported by the Florida 
Supreme Court in its Administrative Orders. 
 
 For further guidance, the MEAC would direct the questioner to MEAC opinions 2009-
0011, 2010-007, 2010-008, 2010-011 and 2010-012.  
 
 
 
 
______________________              _____________________________________ 
Date                                                        Beth Greenfield-Mandler, Committee Chair       
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