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Advisory Opinion                                          MEAC 2010-013  

Mediator Ethics Advisory Committee    c/o Florida DRC, Supreme Court Building, 500 S. Duval Street, Tallahassee, FL 32399 

 

January 14, 2011 

The Question: 
 
I recently relocated from Ohio to Florida. I am a retired Ohio state court judge having 

served as an elected trial court judge and an intermediate appellate judge for 14 years and as a 
visiting judge, sitting by assignment from the Ohio Supreme Court, for another 10 or more years. 
I am on the neutrals panel of the American Arbitration Association (AAA) as both an arbitrator 
and a mediator, on the arbitration panel of the International Institute for Conflict Prevention & 
Resolution (CPR) and a certified mediator on the roster of the International Institute of Mediators 
(IMI). Additionally I independently offer my arbitration, mediation and private judging services 
to the public. My resume is attached for your review [omitted by DRC for confidentiality 
purposes]. 

 
I have taken the course work for both the Florida Civil Circuit Court Mediator and the 

Florida Residential Mortgage Foreclosure Mediation and am currently in the process of gathering 
materials for my application. Although I am not yet certified in Florida, I’m writing at this time 
to allow sufficient time for your consideration of my questions, as well as, time within which to 
implement ethical advertising practices, consistent with the Mediator Ethics Advisory 
Committee’s rules. 

 
I have reviewed your MEAC Opinion 2009-008; MEAC 2007-006; MEAC 2004-001, 

and MQAP 99-013. If I understand correctly, I may use “judge” in my advertising so long as I 
indicate that I am a former Ohio judge, such as “Ohio Judge Emerita.” I am attaching a copy of 
the letterhead and business card [see next page - name and email address omitted by DRC for 
confidentiality purposes] I used in Ohio and I would merely like to add “Ohio” before each 
reference to “Judge Emerita.” 

 
If my proposal is not in keeping with the ethics opinions noted above, please let me know 

so that I understand how I am to proceed. 
 
Court-Appointed Circuit Mediator 
Central Division  
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Authorities Referenced 
MEAC Opinion 2010-003 
Rule10.610, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
Commentary to Rule 10.610, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
Florida Supreme Court Opinion SC09-1384  
 
 
Summary 
 

A former judge is prohibited from using the term “Judge Emerita” in the title of the 
mediator’s company, as depicted on stationery, business cards, the title of a website homepage, 
and other marketing material.  The Committee maintains confidence in and refers mediators to 
MEAC Opinion 2010-003 which addresses this marketing restriction in more detail. 

 
Opinion 

 
A former judge is prohibited from using the term “Judge Emerita” in the title of the 

mediator’s company, as depicted on stationery, business cards, the title of a website homepage, 
and other marketing material.  The Committee refers mediators to MEAC Opinion 2010-003 
which addresses this marketing restriction in more detail. 
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 In MEAC 2010-003, the Committee opined: 
  
 “The use of the word “judge” in the title of the mediator’s company, as depicted on 
stationery, business cards, the title of a website homepage, and other marketing materials is 
specifically noted as a prohibition in the Supreme Court’s opinion in SC09-1384 (April 1, 2010) 
as they interpret the commentary following the revised Rule 10.610: 
 

“The mediator may not appear in judicial robes in an advertisement for his or her 
mediation services; the mediator may also not use the title ‘judge’ with or without 
modifiers to the mediator’s name in any advertisement.  Indeed, the use of the title judge 
in any marketing practice, including, but not limited to, letterhead and business cards, 
is inappropriate. However, an accurate representation of the mediator’s judicial 
experience in references to background and experience in bios and résumés would not 
be inappropriate [emphasis added].” 
 

 Further, newly revised Rule 10.610(d) states: “Any marketing practice is misleading if 
the mediator states or implies that prior adjudicative experience, including, but not limited to, 
service as a judge, magistrate, or administrative hearing officer, makes one a better or more 
qualified mediator.”  
 
 The restriction on the use of the term “judge” or “judges” is explained further in the 
Commentary to the 2010 Revision to Rule 10.610 which states in part, “The roles of a mediator 
and adjudicator are fundamentally distinct… When engaging in any mediation marketing 
practice a former adjudicative officer should not lend the prestige of the judicial office to 
advance private interests … the use of the word “judge” with or without modifiers to the 
mediator’s name would be inappropriate.”   
 
 
 
 
 
_______________________    ___________________________________ 
Date       Beth Greenfield-Mandler, Committee Chair   
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