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The Question 

 
Does a mediator have a right to compel attendance at subsequent mediation conferences, 

when the parties and/or counsel have made it clear that they wish to end their participation in 
mediation with an impasse and clearly object to an adjournment and the scheduling of an 
additional mediation session?   
 

Background:  In my circuit’s Residential Mortgage Foreclosure Program, the program 
manager and administrative judge are encouraging mediators to adjourn mediations for a period 
of up to 45 days without the consent of the parties purportedly under Rule 1.720(c), Florida 
Rules of Civil Procedure, which states, “The mediator may adjourn the mediation conference at 
any time and may set times for reconvening the adjourned conference notwithstanding rule 
1.710(a). No further notification is required for parties present at the adjourned conference.”   
 

This dynamic is causing conflicts between counsel for parties and panel mediators.   
 
Certified Family and Circuit Mediator 
Northern Division  
 
Authorities Referenced 
 
Rules 10.310 (a) and (b) and 10.520, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators   
Rule 1.720(c), Florida Rules of Civil Procedure 
MEAC Opinion 2004-006 
 
Summary 
 

No, a mediator does not have the authority to compel attendance at subsequent mediation 
conferences against the wishes of the parties and/or their counsel.   
  
Opinion 
 

A mediator does not have the authority to compel attendance at subsequent mediation 
conferences when the parties and/or counsel have made it clear that they wish to end their further 
participation in mediation and clearly object to an adjournment and scheduling of an additional 
mediation session. While rule 1.720(c), Florida Rules of Civil Procedure, grants a mediator the 
procedural flexibility to adjourn and continue mediation, the rule does not bestow upon the 
mediator the unilateral authority to compel attendance.   
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The Rules for Certified and Court-Appointed Mediators require that decisions made 
during the mediation are to be made by the parties and a mediator shall not coerce any party to 
make a decision or unwillingly participate in mediation. [See Rules 10.310 (a) and (b)] 

 
In the question posed, the parties clearly object to the scheduling of a subsequent 

(emphasis added by submitter) mediation session. It would therefore be inappropriate for the 
mediator to substitute his/her judgment for that of the parties and/or their counsel.  
 

In addition, the MEAC directs practitioners to MEAC Opinion 2004-006 which 
concludes, “When a mediator receives a court order in advance of a mediation, which contains 
provisions which are contrary to the mediator’s role and requires the mediator to act in a manner 
that is inconsistent with the mediator’s ethical rules, the mediator should decline participation in 
the mediation.” 

 
 
 

 
_______________________    ___________________________________ 
Date       Beth Greenfield-Mandler, Committee Chair   
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