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Advisory Opinion                                                     MEAC 2011­001 
 
Mediator Ethics Advisory Committee                          c/o Florida DRC, Supreme Court Building, 500 S. Duval Street, Tallahassee, FL 32399 

 
March 14, 2011 

 
The Question: 
 
 The undersigned is a Certified Circuit Mediator.  Recently I have had several discussions 
with similar mediators about whether the mediator should sign a settlement agreement at 
mediation.  Some say the rules do not require the mediator to sign a settlement agreement, rather, 
the rules only require counsel and the parties to sign.  Therefore, they believe the lack of such a 
provision in the rules means mediators should not sign.  Others say they sometimes sign it if a 
party asks, otherwise they don’t.  When mediation first began to get rolling, most mediators had 
a signature line for the mediator to sign. 
 
 Have you taken a position on this issue, i.e., should a mediator sign a mediation 
settlement agreement, should a mediator not sign a settlement agreement, or if not required, is it 
acceptable to sign a mediation settlement agreement? 
 
 If I sign a mediation agreement it means to me that I have witnessed the parties and 
attorneys signing it as a business record.  By signing, it is my notation of a work habit that I do 
not sign unless I have either seen people sign or they have confirmed/affirmed that is their 
signature on the agreement.  It also signifies that I have given copies of the signed agreement to 
the parties or to their counsel. 
 
 I would appreciate your input on the issue of mediators signing mediation settlement 
agreements; I appreciate your courtesy and your good work ethics in responding to my prior 
inquiries from time to time.   
 
 
Florida Supreme Certified Circuit Court Mediator 
Northern Division 
 
 
Authorities Cited 
Rules 1.730(b) and 1.750, Rules of Civil Procedure  
Rule 7.090, Florida Small Claims Rules   
Rule 8.290, Florida Rules of Juvenile Procedure 
Rule 9.740, Florida Rules of Appellate Procedure  
Rule 12.740, Florida Family Law Rules of Procedure  
Rule 10.520, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
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Summary 
 

It is neither a requirement nor a violation of the Florida Rules of Civil Procedure or the 
Rules for Certified and Court-Appointed Mediators for a certified mediator to sign a written 
settlement agreement in the capacity of mediator.  
 
Opinion 
 

It is neither a requirement nor a violation of the Florida Rules of Civil Procedure or the 
Rules for Certified and Court-Appointed Mediators for a certified mediator to sign a written 
settlement agreement in the capacity of mediator.  Specifically, rule 1.730 (b), Agreement, 
Completion of Mediation, Florida Rules of Civil Procedure, states in part, “If a partial or final 
agreement is reached, it shall be reduced to writing and signed by the parties and their counsel, if 
any.”   

 
There is no delineated requirement or prohibition that certified mediators sign written 

settlement agreements.  However it should be clear that if the mediator does sign the agreement, 
it is done solely in the capacity of mediator and not in any other capacity such as notary, witness 
or party.  [emphasis added] 

 
In addition, the appellate, small claims, county, family and juvenile procedural rules 

governing court referred mediations do not require or prohibit a certified mediator from signing 
written settlement agreements.  (See Rule 9.740, Florida Rules of Appellate Procedure Rule 
1.750, Rules of Civil Procedure, Rule 7.090, Florida Small Claims Rules, Rule 8.290, Florida 
Rules of Juvenile Procedure and Rule 12.740, Florida Family Law Rules of Procedure.)  Many 
small claims and county courts throughout Florida have local procedures requiring the mediator 
to sign any written agreement reached between the parties.  This practice would not be 
prohibited by procedural or ethical rules but a mediator should ensure that their signature 
signifies nothing more than that they mediated the case.  In so doing a certified mediator would 
be in compliance with local rules, procedures and orders pursuant to rule 10.520, Florida Rules 
for Certified and Court-Appointed Mediators.   

 
 
 
 
 
_______________________    ___________________________________ 
Date       Beth Greenfield-Mandler, Committee Chair   
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