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Advisory Opinion                                                     MEAC 2011­002 
 
Mediator Ethics Advisory Committee                          c/o Florida DRC, Supreme Court Building, 500 S. Duval Street, Tallahassee, FL 32399 

 
March 14, 2011 

 
The Question:    
 
 Re: Reporting for the Department of Financial Services, Division of Consumer Services – 
Insurance Mediation Program 
  

I am a certified mediator.  I recently began mediating under the above referenced 
program.  They have a form for me to fill out at the conclusion of mediation.  Among other 
things, it calls for the initial offer and the amount of settlement.  The form states that F.S. section 
627.7015 and Department Rule 69J-166.031 require me to submit the form.  I have tried to 
submit the form without that information, but the system (it is electronic) won’t accept it that 
way.  Perhaps the cited statute obviates the general confidentiality obligations to the extent 
needed for the form?  I have attached a copy of the aforementioned statute and rule for your 
convenient reference.  I have also attached a copy of the form with any potential confidential 
information redacted.  

 
Can I complete and submit this form without violating my confidentiality or other 

obligations? 
 

Florida Supreme Certified County, Family and Circuit Court Mediator 
Southern Division 
 
Authorities Referenced 
Rules 10.360 (a) and 10.520, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
F.S. sections 44.401-405 and 627.7015 
DFS Form “Disposition of Property Insurance Mediation Conference.” 
DFS Department Rule 69J-166.031 
 
Summary 
 
 Yes, a mediator can complete and submit the Department of Financial Services 
Disposition of Property Insurance Mediation Conference form referencing a “first offer” if this 
information is not a mediation communication protected from disclosure by Florida Statute 
Chapter 44, sections 401-405, Mediation Confidentiality and Privilege Act.   
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Opinion 
 

A Florida Supreme Court certified mediator serving as a mediator for the Department of 
Financial Services (DFS) may report a “first offer” on his or her outcome form if this 
information is not a mediation communication protected from disclosure by Chapter 44, sections 
401-405, Mediation Confidentiality and Privilege Act.  It is worthy to note, that the requirement 
to report a “first offer” is not contained in the statute referenced in the question, Fla. Stat.  
627.7015; but rather in a department regulation, DFS Rule 69J-166.031.     

 
 The term “first offer” in and of itself is ambiguous.  It may refer to an offer made by the 
insurance company after the claim was made, but before mediation confidentiality attached to 
the mediation.  Or, it could have occurred during the mediation session itself.  In order to avoid 
violating confidentiality, a mediator conducting a DFS insurance mediation may report the “first 
offer” made by the insurance company prior to mediation confidentiality attaching to those 
communications.  However, if mediation confidentiality has already attached to the parties’ 
communications, the mediator would need to obtain the consent of the parties to report mediation 
communications.  
 
 Mediators are required to comply with all statutes, court rules, local court rules and 
administrative orders relevant to the practice of mediation and at the same time adhere to the 
Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators.  (See Rules 10.500 and 10.520)  If 
compliance with a departmental regulation compromises a mediator’s ethical obligations, the 
mediator shall decline to do so.  (See MEAC 2010-012)  
 
 
 
 
_______________________    ___________________________________ 
Date       Beth Greenfield-Mandler, Committee Chair   
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