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March 14, 2011 

The Question: 

RE:  Ethics Opinion 2010-04:  A Mediator is prohibited from serving the dual role of 
mediator and notary. 

 
I am the only Court-based mediator currently serving in our County (name omitted) for 

Family and Dependency Mediations.  I was completely amazed to read the MEAC decisions that 
it is unethical for me to notarize documents signed in my presence while I am serving as 
Mediator.  I am completely unable to make any sort of sense out of this decision. 
  

As a Notary, I check the person’s ID and attest that they have signed the document 
without duress.  I simply cannot see anything in the least unethical in that.   
 

In fact, for Dependency and TPR mediations, notarizing Consents and Surrenders has 
been one of my most important functions over the last seven years. 
 

We regularly have parents brought to Court from jail or prison for Dependency or TPR 
mediations.  If the parent chooses to sign a Consent or a Surrender, it must be notarized.   
Because I am now prohibited from notarizing, it appears these cases may have to go to trial 
rather than be taken off the docket; the parent might want to Consent or Surrender but they will 
have to come to trial to do so.  This will incur much additional cost in bringing the prisoners 
back for trial, and will further backlog the trial docket. 
 

I have advised Court Administration of the need to replace my services as Notary.  It may 
be that the Clerk’s office will be willing to take one of their employees away from her duties to 
provide this service.  I do not believe we can scour the halls looking for itinerate notaries for this 
purpose, as these cases are confidential and I believe that bringing in another unrelated person to 
notarize would compromise the confidentiality of both the case and the mediation. 
 

For Family Law mediations, one of our judges (name omitted) has indicated a preference 
that I notarize the mediation agreements.  Naturally, due to the MEAC opinion, I will no longer 
do so.  But I have notarized these agreements because notarization added to their validity and 
helped the parties to recognize the solemnity of what they had signed.  I will now note that they 
provided an ID and signed without duress, but I will not do so in the role of Notary.  I believe the 
only difference may be in the perception of the parties; people feel more bound by a paper that is 
notarized.  I think it is unfortunate if the mediation agreements appear less binding due to this 
misguided MEAC decision. 
 

I have been an attorney since 1992 and a certified mediator since 2000; I have never had 
a bar complaint or mediation grievance.  I believe I have a good sense of ethical conduct.  I think 
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this MEAC decision makes no sense and will cause unnecessary hardship on parties and the 
Court, and should be reconsidered. 
 
Certified County, Family, Dependency Mediator  
Central Division 
 
Authorities Referenced 

MEAC Opinion 2010-004, 2007-005 and 2004-004 
Rule 10.340(d), Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
Note to Rule 10.340, Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
 
Summary 

 
 The Committee remains confident in the continuing correctness of MEAC 2010-004 
which states in part, “a mediator is prohibited from taking on the dual role of mediator and 
notary.” 
  
Opinion  

 
 MEAC Opinion 2010-004 posed the question as to the appropriateness of a certified 
mediator offering his services as a notary during the mediation process.  The Committee retains 
confidence in its conclusion and affirms its position that a mediator is prohibited from taking on 
the dual role of mediator and notary.   
 
 In MEAC Opinion 2010-004, the Committee stated: 
 
 Rule 10.340(d), Conflict during Mediation, the Rules for Certified and Court-Appointed 
Mediators states, “During a mediation, a mediator shall not provide any services that are not 
directly related to the mediation process.”  The Committee Note to Rule 10.340 continues in part, 
“To maintain an appropriate level of impartiality and to avoid creating conflicts of interest, a 
mediator’s professional input to a mediation proceeding must be confined to the services 
necessary to provide the parties a process to reach a self-determined agreement. Under 
subdivision (d), a mediator is accordingly prohibited from utilizing a mediation to supply any 
other services which do not directly relate to the conduct of the mediation itself. By way of 
example, a mediator would therefore be prohibited from providing accounting, psychiatric or 
legal services, psychological or social counseling, therapy, or business consultations of any sort 
during the mediation process.”   
 
 See MEAC Opinions 2004-004 and 2007-005 as additional resources. 

 

_______________________    ___________________________________ 
Date       Beth Greenfield-Mandler, Committee Chair   
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