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April 15, 2011 

 
The Question: 
 

I am a Florida Supreme Court Certified County Mediator and work full time as a [name 
of title omitted] for a large insurance agency.  As a service to our large corporate insurance 
clients (Insured’s) I assist them with managing their claims. As such, I agree to attend mediations 
with their corporate representatives as part of my claims management services. 

  Recently and specifically with State Mediations (workers’ compensation, county and 
circuit), opposing counsel has denied my presence at mediations in which an employee of the 
corporation is present ("representing the corporation"). In other words, the OP is claiming that I 
may not attend as there is already a specific and apparently "exclusive" corporate participant 
present and therefore I many not attend. The reason provided is that the OP is not willing to 
"waive confidentiality" suggesting that my presence would violate some type of rule.  

  I am unable to find any legal basis for limiting or designating who may participate on 
behalf of a corporation in a mediation or to suggest that only one "representative" of a 
corporation is permitted to attend.  

  It is my belief that a corporation can send more than one representative and that the 
corporation can include me as their contracted consultant to also participate in the mediation 
along with any other designated corporate representative. 

  Can you please comment on this for me? 

Certified County Mediator 
Southern Division 
 
Authorities Referenced 
Rules 10.310 and 10.340, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
Rule 1.720, Florida Rules of Civil Procedure 
Chapter 44, Sections 401-406, Florida Statutes, 2010   
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Summary 

 
Although the inquirer is a certified mediator, the question of who determines who is a 

company representative for the purposes of mediation participation is not a question of mediator 
ethics.  The rendering of legal guidance is not within the jurisdiction of the MEAC. 
 
Opinion  
 

 The question of who determines who is a company representative for the purposes of 
mediation participation is not a question of mediator ethics.  [See MEAC Opinions 2006-007 and 
2008-007].  The question is not posed in terms of what are a mediator’s ethical responsibilities or 
duties under the Rules Governing Certified and Court-Appointed Mediators.  Rather, it is a legal 
question which may involve a statutory, rule, or other interpretation.  Therefore, the MEAC 
declines to answer this inquiry.  
 
 

  
 

_______________________    ___________________________________ 
Date       Beth Greenfield-Mandler, Committee Chair   
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