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  Advisory Opinion                                                    MEAC 2011­008 
Mediator Ethics Advisory Committee                          c/o Florida DRC, Supreme Court Building, 500 S. Duval Street, Tallahassee, FL 32399 

 

April 15, 2011 

The Question: 
 

It is respectfully requested that the Committee revisit and clarify MEAC 2010-0003 in 
light of the guaranteed right of free speech under the First Amendment to the U.S. Constitution, 
which was not addressed in the Advisory Opinion. See Babkes v. Unger, 944. F. Supp. 99 (SD 
File 1996) [“By restricting the use to which public information can be put (by MEAC 2010-003) 
implicates the First Amendment’s protection of commercial speech. Commercial speech is 
protected against government interference by the First Amendment as applied to the states 
through the Due Process clause of the Fourteenth Amendment”] 

 

In the Summary portion of MEAC 2010-003, this Committee held: 

The use of the word “judge” in the title of mediator’s company, as depicted on the 
stationary, business cards, the title of the website homepage, and other marketing 
material is prohibited. 

In rendering this advisory opinion the Committee relied upon another advisory opinion 
rendered by a Supreme Court Committee in SC09-1384 (April 1, 2010) interpreting revised Rule 
10.610; stating in part: 

A review of the case law regarding the restrictions on lawyer advertising, states that the 
underlying purpose is to restrain lawyer advertising that is “false, deceptive or 
misleading”. See also Baker 

The preceding is similar to the language contained in Rule 10.610 Standards of 
Professional Conduct, which states in part, “A mediator shall not engage in marketing practices 
which contain false or misleading information”. 

In addition to First Amendment considerations, the use of the word “marketing” needs 
some clarification. Marketing is defined in Dictionary.com as: 

1. The act of buying and selling in market 

2.    The total activities in the transfer of goods [or services] from the producer or seller to 
the consumer or buyer including advertising. 

Based in the foregoing, the following questions are presented for consideration: 
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1. Is a mediator who previously served as judge and is permitted to state this true fact in a 
biographical resume, in light of the First Amendment guarantees for commercial speech 
may such former title be permitted to be stated as commercial speech on letterheads, 
business cards or web-sites? It would seem that if a mediator’s prior service included 
service as a judge, that statement in marketing material would not only constitute 
commercial speech but would also be a true statement and not “false, deceptive or 
misleading” within the context of Rule 10.610. 
 

2. If a mediator, who was a former judge, simple states that fact on a letterhead, business 
cards, print ads, or a website, and if such statement is true and if, in addition, no claim 
whatsoever is made of “achieving specific outcomes for the purpose of obtaining 
business”, does the First Amendment protect this true statement against a governmental 
determination that this is a prohibited marketing practice? 
 

3. In the specific situation where a mediator who was a former judge sends a letter to a 
sitting judge advising of the outcome of a mediation or to counsel already involved in an 
ongoing mediation and there is no representation implicit or explicit that such mediator is 
a “better mediator” than one who was not a former judge and such transmittal is not 
designed to market the business but to convey information. Is it false, misleading and 
prohibited if the letterhead used states; “Judge ______(ret) or “former judge”? 

 
Certified Circuit Court Mediator  
Southern Division  

 
Authorities Referenced 
Rule 10.610, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
Commentary to Rule 10.610, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
MEAC Opinion 2010-003 
Florida Supreme Court’s Opinion in SC09-1384 (April 1, 2010)  
 
Summary 
 Answer to Question One:  As stated in SC09-1384, “an accurate representation of the 
mediator’s judicial experience in references to background and experience in bios and résumés 
would not be inappropriate.” [emphasis added]  The MEAC does not have the power or authority 
to determine the answers to the questions posed with regard to constitutional rights.    

 Answer to Question Two:  The MEAC does not have the power or authority to determine 
constitutional rights and therefore declines to answer this question.    

Answer to Question Three: Yes, it is false and misleading and therefore prohibited for a 
certified mediator to use letterhead that is entitled “Judge ______(ret) or “former judge”. 
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Opinion  
 The questioner has requested that the MEAC revisit and clarify MEAC Opinion 2010-
003 in light of the guaranteed right of free speech under the First Amendment to the U.S. 
Constitution.  The MEAC respectfully declines to answer questions of constitutional law as 
outside of the jurisdiction of the MEAC. 

  The MEAC reaffirms MEAC Opinion 2010-003 as stated in part: 

 “The use of the word “judge” in the title of the mediator’s company, as depicted on 
stationery, business cards, the title of a website homepage, and other marketing materials  is 
specifically noted as a prohibition in the Supreme Court’s opinion in SC09-1384 (April 1, 2010) 
as they interpret the commentary following the revised Rule 10.610: 

“The mediator may not appear in judicial robes in an advertisement for his or her 
mediation services; the mediator may also not use the title ‘judge’ with or without 
modifiers to the mediator’s name in any advertisement.  Indeed, the use of the title judge 
in any marketing practice, including, but not limited to, letterhead and business cards, 
is inappropriate. However, an accurate representation of the mediator’s judicial 
experience in references to background and experience in bios and résumés would not 
be inappropriate [emphasis added].” 

 The restriction on the use of the term “judge” or “judges” is explained further in the 
Commentary to the 2010 Revision to Rule 10.610 which states in part, “The roles of a mediator 
and adjudicator are fundamentally distinct… When engaging in any mediation marketing 
practice a former adjudicative officer should not lend the prestige of the judicial office to 
advance private interests … the use of the word “judge” with or without modifiers to the 
mediator’s name would be inappropriate.”     

 
  
 

_______________________    ___________________________________ 
Date       Beth Greenfield-Mandler, Committee Chair   
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