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Advisory Opinion                                                     MEAC 2011-010 
 
Mediator Ethics Advisory Committee                          c/o Florida DRC, Supreme Court Building, 500 S. Duval Street, Tallahassee, FL 32399 

 
September 27, 2011 

 
The Question:    
 

I would appreciate an ethics opinion on whether it is appropriate for a mediator who has 
completed a Supreme Court certified county mediation training but is not yet certified to 
advertise him/herself as listed below? Would your answer differ if the person was or was not in 
the process of seeking county court certification? 
 
 The use of this reference appears automatically in email communications, business cards 
and advertisements and on the individual’s resume. 
 

Name of Individual 
Florida Supreme Court- 

County Court Trained Mediator 
 

Submitted by Certified County Mediator 
Central Division 
 
Authorities Referenced 
Rule 10.610 Marketing Practices, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
MEAC Opinion 2002-003 
 
Summary 
 

It is misleading and inappropriate for a mediator who has completed a Florida Supreme 
Court mediation training but is not yet certified to advertise him/herself as Florida Supreme 
Court County Court “Trained” Mediator. 
  
Opinion 
 

Florida Supreme Court “trained” mediator is not one of the categories of mediators 
designated by the Supreme Court and may mislead the public to believe such a mediator is 
certified or has some other special or recognized status.  Someone not certified should use neither 
the terms “Florida Supreme Court” nor “trained” in their advertising for this reason.  
 

The Committee’s answer to the question above does not differ if the person is in the 
process of seeking mediator certification. 
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The prohibition on misleading marketing practices is specifically covered in Rule 10.610 

Marketing Practices, which precludes misleading advertising in addition to false advertising.   
Further, the MEAC has previously considered generic designations in MEAC Opinion 2002-003 
and found them to be in violation of the Rules. It is the opinion of this Committee that the term 
“trained” is included in those generic designations which are prohibited due to their misleading 
nature. 
 
 
 
 
 
_______________________    ___________________________________ 
Date       Beth Greenfield-Mandler, Committee Chair   
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