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Advisory Opinion                                                     MEAC 2011-012 
 
Mediator Ethics Advisory Committee                          c/o Florida DRC, Supreme Court Building, 500 S. Duval Street, Tallahassee, FL 32399 

 
October 19, 2011 

 
The Question:    
 

Re: Use of Cell Phones 
 

I am the (title omitted) for the (number omitted) judicial circuit and I have received 
reports from the mediators that there is an increasing use of cell phones during the mediation 
process, especially during client caucusing.  My concern is the confidentiality that is required for 
the process.  Our mediators are finding that the parties are calling family, friends, pastors, etc., to 
discuss what is happening in mediation. 
 

Is it possible that this issue can be addressed by the committee?  Should we [certified 
mediators] ban the use of cell phones during the mediation process to ensure confidentiality? 
     
Certified County, Family & Dependency Mediator  
Central Division 
 
Authorities Referenced 
Rules 10.220, 10.300, 10.310(a) and 10.360(a), Florida Rules for Certified and Court-Appointed 
Mediators  
Sections 401-405, Florida Statutes Chapter 44, the Mediation Confidentiality and Privilege Act 
 
Summary 
 
 Certified mediators do not have the authority to unilaterally ban the use of cellular 
communication during the mediation process.  
 
Opinion 
 
 Certified mediators do not have the authority to unilaterally ban the use of cellular 
communication during the mediation process.  Decisions regarding the use of communication 
devices and participant participation in the mediation via electronic methods are decisions for the 
parties to make.  Certified mediators cannot make unilateral decisions or set unilateral policies 
for mediation parties that deprive them of their right to self-determination.   
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Sections 401-406, Chapter 44, Mediation Confidentiality and Privilege Act, govern 
mediations communications including exceptions, privilege and civil remedies.  Certified 
mediators are required to abide by the parameters of the statute and, along with Rule 10.360, (a), 
“maintain confidentiality of all information revealed during mediation except where disclosure is 
required or permitted by law or is agreed to by all parties”.  Ultimately, all parties to a mediation 
have the ability to jointly and unanimously decide whether it is acceptable for anyone 
participating in the mediation to communicate with someone who is not present at the mediation.   

 
Mediators may wish to consider addressing the use of cell phones or texting devices in 

their opening orientation by obtaining agreement as to the use of such devices and further 
reminding parties that mediation confidentiality applies to all mediation participants, whether 
present in person or by electronic means.  (See Sections 401-406, Chapter 44) 
 
 
 
 
 
 
_______________________    ___________________________________ 
Date       Beth Greenfield-Mandler, Committee Chair   
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