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October 19, 2011 
 
The Question:    
 

In a small claims mediation, one party is represented by an attorney who purports to have 
settlement authority and whose client is not physically present. The other party is pro se. During 
the negotiations, the attorney claims that while the offer on the table might be acceptable, he will 
need to call his client to see how the client feels about the offer.  The pro se party objects to the 
call.  
 

Does the mediator have the right to tell the attorney to call? Could the mediator suggest to 
the attorney that he can go outside the room to call?  
 
Certified County Mediator  
Central Division 
 
Authorities Referenced 
Rules, 10.310(a), 10.330(a), 10.360(a), 10.520, 10.620, Florida Rules for Certified and Court-
Appointed Mediators 
Rule 7.090(f), Florida Small Claims Rule 
MEAC Opinions 2000-005, 2006-007, 2007-002, 2008-006, 2010-014 
 
Summary 
 

A certified mediator does not have the authority to direct or suggest to an attorney, acting 
as a party representative in a small claims case, to make a phone call over the objection of the 
physically present named party.            
  
Opinion 
 
 In accordance with Rule 7.090(f), Florida Small Claims Rules, “an attorney may appear 
on behalf of a party at mediation if the attorney has full authority to settle without further 
consultation” [emphasis added].  In this example, the attorney has appeared without the requisite 
authority.  Therefore under the Rule, coupled with the applicability of self-determination and 
confidentiality, the attorney cannot call the client without the consent of the pro se party.  This is 
true irrespective of whether the call would be made inside or outside the room where the 
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mediation conference is being held.  
 
As a best practice and in order to facilitate settlement, the mediator may discuss with the 

objecting party the benefits and drawbacks of allowing the communication, but the objecting 
party should not have undue pressure exerted without the mediator’s violating the principle of 
self-determination.  The attendance of a participant to whom a party objects has been addressed 
in MEAC Opinions 2010-014, 2008-006, and 2006-007.  

 
 
 
 
 
_______________________    ___________________________________ 
Date       Beth Greenfield-Mandler, Committee Chair   
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