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Advisory Opinion                                                    MEAC 2011-015  
Mediator Ethics Advisory Committee                          c/o Florida DRC, Supreme Court Building, 500 S. Duval Street, Tallahassee, FL 32399 
 

 
March 16, 2012 

 
Question: 
 
 Is it appropriate for a certified mediator to use a mediation identification card reflecting 
the mediator’s certification number to receive “the state rate” at a motel even though the 
mediator is not employed or on contract with the state?   
 

The use of the identification card and mediator certification number is for the purpose of 
providing verification that the mediator is employed or working on behalf of the state which is 
required for the “state rate” motel discount.   
 
Submitted by Certified County Mediator 
Central Division  
 
Authorities Referenced: 
Part One, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
Rules 10.110(b) and 10.620, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
 
Summary: 

It is inappropriate and misleading for a certified mediator to use his / her mediator 
certification credentials to obtain a discount he / she is not otherwise entitled to receive.   
 
Opinion: 
 

It is inappropriate and misleading for a certified mediator to use his/her mediator 
certification credentials to obtain a discount he/she is not otherwise entitled to receive.   
The determination of whether an individual may be entitled to discounts for lodging or other 
services is one best made between the entity sponsoring the individual and the business 
providing the service.   
 
 A Supreme Court of Florida mediator certification number serves to identify an 
individual as having met the requirements for initial and/or continued mediator certification as 
contained in Part One, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators.  Being 
granted a mediator certification number does not convey the credential of state employee, 
contract provider and/or volunteer.     
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 Mediators are reminded to adhere to their ethical commitment under Rule 10.620, Florida 
Rules for Certified and Court-Appointed Mediators, which states “a mediator shall not accept 
any engagement, provide any service, or perform any act that would compromise the mediator’s 
integrity or impartiality.”  [Also see Rule 10.110(b), Good Moral Character].    
 
 
 
_______________________   ___________________________________ 
Date      Beth Greenfield-Mandler, Committee Chair   
 


