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Question: 
 

If a party to mediation indicates either directly or indirectly that he or she is suicidal 
during a mediation session, is the mediator permitted to disclose this information to an outside 
party like a law enforcement officer, etc. or is this information also considered to be 
confidential? 
  
Submitted by Certified Family and Dependency Mediator 
Southern Division  
 
Authorities Referenced: 
Rules 10.360. 10.400, 10.420(b)(2)-(4), Florida Rules for Certified and Court-Appointed 
Mediators 
Section 405, (4)(a)(1)-(6), Chapter 44, Florida Statutes 

Summary: 

It is permissible for certified mediators to disclose mediation communications that are not 
confidential.  In the example provided, the mediator may disclose information to an outside 
party, e.g., a law enforcement officer.  However, the mediator must use his/her best efforts to 
explore the seriousness of the threat before triggering this extreme action. 

Opinion: 

It is permissible for certified mediators to disclose mediation communications that are not 
confidential. [See Rule 10.360 and Section 405, Chapter 44.405(4)(a)]  Further, the mediator has 
a responsibility to the mediation process and “is responsible for confirming that mediation is an 
appropriate dispute resolution process under the circumstances of each case.”  [See Florida Rules 
for Certified and Court Appointed Mediators 10.400] 

Communications (verbal and/or nonverbal) that threaten violence are not confidential.  [See 
Section 405, (4)(a)(1)-(6), Chapter 44]  The MEAC makes no distinction between 
communications that threaten violence to oneself or another individual.  In the example 
provided, the mediator may disclose the information to an outside party, e.g., a law enforcement 
officer.  It is important to note that communications which threaten violence do not require a 
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mandatory report as is required for communications which reveal child or vulnerable adult abuse.   
A mediator should use discretion in disclosing this communication. 

The MEAC cautions mediators to explore the state of mind of the party to determine if the 
mediator has a reasonable and credible belief that the party may cause harm.  The mediator shall 
follow Rule 10.420(b) and assess whether the mediation can continue or whether the mediator 
has a duty to adjourn or terminate under Rule 10.420 (b)(2-4) which states: 
 
 “A mediator shall….. 
 

(2) adjourn or terminate any mediation which, if continued, would result in unreasonable 
emotional or monetary costs to the parties;  

 
(3) adjourn or terminate the mediation if the mediator believes the case is unsuitable for 

mediation or any party is unable or unwilling to participate meaningfully in the process; 
 

(4) terminate a mediation entailing fraud, duress, the absence of bargaining ability, or 
unconscionability; and 

 
(5) terminate any mediation if the physical safety of any person is endangered by the 

continuation of mediation.” 
 
 The MEAC concludes this opinion with a reminder to mediators that the safety of those 
involved in the mediation process is paramount.   

 

 

  
 
_______________________    ___________________________________ 
Date       Beth Greenfield-Mandler, Committee Chair   
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