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The Question: 

In my circuit, there are a number of mediation parties being certified as indigent and 
therefore not obligated to pay mediation session fees. Their indigent declaration is a sworn 
document. 

Question One: If it is determined by information either obtained or verified in mediation 
that the information of the sworn indigent form is false and a crime is being committed [perjury], 
do I have a mandatory obligation to report that information to the court? 

Question Two: If it is discovered during mediation that a person either committed a 
crime or is going to commit a crime [perjury], is that information confidential? 

Question Three: If the answer to Question Two is no, then may the mediator share the 
information with the court or other enforcement agencies? 

Question Four: If it is determined that a mediator is required or may take some action, 
should that cause the mediator to terminate mediation? 
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Summary: 

One: The facts in this example may constitute an exception to confidentiality under 

section 44.405(4)(a)(2), Florida Statutes (2012), nevertheless, there is no mandatory obligation 

for a mediator to report that a sworn indigent form is false or that the crime of perjury is being 
committed. 

Two: Section 44.405( 4)(a)(2), provides an exception to confidentiality if a mediator 

learns through a mediation communication information "that is willfully used to plan a crime, 

commit or attempt to commit a crime, conceal ongoing criminal activity, or threatens violence." 

This section of the Florida Statute is silent with respect to past crimes. 

Three: The mediator may disclose to an appropriate authority a "mediation 

communication that is willfully used to plan a crime, commit or attempt to commit a crime, 

conceal ongoing criminal activity, or threaten violence." Id . 

Four: If a mediator decides, during the mediation process, that s/he will report a party ' s 

mediation communications to an appropriate authority, the mediator must withdraw. Pursuant to 

rule 10.420(b), Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators, whether termination 

or adjournment is appropriate depends on the circumstances of the individual case. 

Opinion: 

Answer to Question One: N!J, there is no mandatory obligation for a mediator to report 

the crime of perjury. Rule 10.360, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators, 

states, "A mediator shall maintain confidentiality of all information revealed during mediation 

except where disclosure is required or permitted by law or is agreed to by all parties." There are 

only two mandatory reporting obligations which are exceptions to mediation confidentiality: one 

for child abuse, abandonment, or neglect and the second for the abuse, neglect, or exploitation 

of vulnerable adults. § 44.405(4)(a)(3), Florida Statutes (2012). In this instance, neither of the 

mandatory reporting prerequisites is present. Section 44.405(4)(a)(2), Florida Statutes (2012), 

while excepting from confidentiality mediation communications "used to plan a crime, commit 

or attempt to commit a crime, conceal ongoing criminal activity, or threaten violence" does not 

mandate the reporting of such information. 

Answer to Question Two: While a mediation communication that is "willfully used to 

plan a crime, commit or attempt to commit a crime, conceal ongoing criminal activity, or 

threaten violence" is exempt from confidentiality, [See rd .] there is no exception to 

confidentiality for a mediation communication that alleges past crimes, including criminal 

activity and threatened violence. The MEAC would direct the questioner to MEAC Opinion 
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2012-001. 

Answer to Question Three: The mediator may disclose a "mediation communication that 

is willfully used to plan a crime, commit or attempt to commit a crime, conceal ongoing criminal 

activity, or threaten violence." Id . The fact that a party reveals facts during the mediation that 

indicate the party is committing perjury or will commit perjury brings these communications 
under the exceptions in section 44.405( 4)(a)(2). The MEAC notes that because this section of 

the statute does not address where such information could or should be reported, in exercising a 

mediator's option to report, a mediator should use caution in determining whether or to whom 

the information is reported. 

Answer to Question Four: If a mediator decides, during the mediation process, to report 

a party ' s mediation communications to an appropriate body, the mediator must thereafter 

withdraw from the mediation to avoid the appearance of bias and/or partiality. The severity or 
nature of the communication will determine whether adjournment or termination is appropriate. 

The facts of each case must be evaluated individually. 

Rule 10.330, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators, states, (a) 

"A mediator shall maintain impartiality throughout the mediation process. Impartiality means 

freedom from favoritism or bias in word, action, or appearance, and includes a commitment 

to assist all parties, as opposed to anyone individual. (b) A mediator shall withdraw from 

mediation if the mediator is no longer impartial." 

By reporting a mediation communication of a party to an appropriate authority, the 
mediator has exhibited the appearance of partiality and must withdraw from the mediation. 

See also rule 10.650, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators, 

Concurrent Standards, which may obligate the mediator to other standards that must be 

considered. 
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