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Advisory Opinion MEAC 2012-008 
Mediator Ethics Advisory Committee Florida ORC, Supreme Court Building Tallahassee, FL 32399 

December 6,2012 

The Question: 

I am soon hoping to receive my certification as a Primary Trainer for the County 
Mediation Training Course in Florida. As such, I would like to remunerate people for referrals of 
students to my County Mediation Certification Courses. Would having this practice be in 
violation of any ethical rules? I have reviewed the ethical rules and found nothing prohibiting the 

same. 

While there are MEAC opinions about possible conflicts of interest by paying for 
Mediation referrals from law firms/attorneys to conduct mediations, I have not found any 
opinions on the payment of referrals from agents for "students" who attend a mediation course. 

Certified County and Circuit Mediator 
Central Division 

Authority Referenced: 

Rules 1O.380(e), 10.620 (a) Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 

Summary: 

It would be inappropriate and improper for a certified mediator to offer remuneration to 
individuals who refer students to the certified mediator's mediation certification training 

programs and any other mediation trainings. 

Opinion: 

It would be inappropriate and improper for a certified mediator to offer remuneration to 
individuals who refer students to the certified mediator's mediation certification training 

programs and any other mediation trainings. 

Rule 10.380(e), Remuneration for Referrals, Florida Rules for Certified and Court­

Appointed Mediators states, "No commissions, rebates, or similar remuneration shall be given or 
received by a mediator for a mediation referral." Rule 1 0.620, Integrity and Impartiality, states, 
"A mediator shall not accept any engagement, provide any service, or perform any act that would 
compromise the mediator's integrity or impartiality." 
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When forming opinions on standards of conduct, it is essential to look not only at the 

letter of the rules, but also at their intent. Reading these two rules together (l0.380(e) and 

10.620), the MEAC is of the opinion that providing remunerations or other compensation to 

an individual for the mere referral of students to a certified mediator's mediation training is 

the equivalent of a "kick back." Engaging in such compensation would impugn not only the 

integrity of the mediation and training process but that of the mediator as well. It can also give 

the appearance of affecting the mediator's impartiality in the event the referring individual has 

future business with the certified mediator. 
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