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The Question

My question is actually very simple:

I am a Lawyer/Mediator in Tampa. My mediation practice is a d/b/a of my professional
corporation.

My question:

Is there an absolute prohibition against my hiring, as an independent contractor or
an employee, a non-lawyer, part-time person to market my mediation business to insurance
company claims professionals and also Florida attorneys who handle both litigated and non-
litigated insurance claims?

I realize that this person’s actions would need to be supervised by myself, as any other
employee, and that I would be ultimately responsible for his or her actions. All of these things
are a “given,” so that he or she, as any other employee, does not violate the cannons of our ethics
rules. For example, his or her compensation would strictly be based his or her time. There
would be no bonuses of any kind.

Submitted by the Circuit Mediator
Central Division

Authorities Referenced

Rules 10.520, 10.610, and 10.650, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators
MEAC 2009-006, 2008-003, and 2001-006

Summary

As long as the advertising is consistent with mediation statutes, court rules,
administrative orders, and the Rules for Certified and Court-Appointed Mediators, a mediator
may employ an individual on his or her behalf to market mediation services.
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As long as the advertising is consistent with mediation statutes, court rules,
administrative orders, and the Rules for Certified and Court-Appointed Mediators, a mediator
may employ an individual on his or her behalf to market mediation services.

See rule 10.520 Compliance with Authority, rule 10.610 Marketing Practices, and rule
10.650 Concurrent Standards, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators and
former MEAC opinions which may provide more detailed guidance on what is consistent.
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