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The Question 

I am a dependency mediator in the (name omitted) circuit. My question concerns 
technology in mediation. 

As a mediator, my role is to protect the mediation process and to ensure confidentiality, 
among other responsibilities. Many attorneys and case managers must now open laptops and 
tablets to access online case plans, etc. I don't find issue with that. 

However, I have asked two professional participants to not TYPE on their laptops or 
tablets during mediation. Parents have come to me telling me they feel intimidated by the 
constant clacking of keys and the uncertainty of what may actually be documented about them. 

I explain confidentiality at the beginning of each mediation, ensuring the parents that 
what happens in mediation is confidential (excluding the exceptions.) The two offenders refuse 
to cooperate, stating they are entitled to take notes. 

May I have your opinion on how to address this issue? 

Authorities Referenced 

Rules 10.220, 10.230, 10.310, 10.360(a), 10.400, 10.410, 10.420, Florida Rules for Certified and 
Court-Appointed Mediators 
MEAC Opinion 2011-012 

Summary 

Certified mediators do not have the authority to ban use of laptop devices or tablets 
during mediation. Decisions regarding the reason for and the use of these devices are decisions 
for the parties to make unless there is a court order to the contrary. 

Opinion 

The Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators and various procedural 
rules pertaining to court-ordered mediation do not prohibit the use of electronic equipment 
including laptop computers or tablets at mediation, unless there is a court order or agreement by 
the parties which provides otherwise. 

Mediator Ethics Advisory Committee Opinion 2015-001 



" 

2 

Mediation involves communication, negotiation, facilitation, and problem-solving that 
emphasizes self-determination, the needs and interests of the parties, fairness, and 
confidentiality. It is the mediator's responsibility to safeguard the mediation process by 
conducting the mediation in a balanced fashion while reducing obstacles to communication 
which the parties encounter. See rules 10.410, 10.400, 10.220, 10.230 and 10.310, Florida Rules 
for Certified and Court-Appointed Mediators. 

A mediator is required to comply with rule 10.420 when delivering the orientation 
session and inform the parties that mediation is a consensual process, that the mediator is without 
the authority to impose a resolution or adjudicate an aspect of the dispute, and communications 
made during the process are confidential, except where disclosure is required or permitted by 
law, rule 10.360(a). 

If parties cannot resolve their differences regarding the reasons for and the use of laptops 
or tablets during mediation, the mediator has the authority to adjourn or terminate the mediation 
in accordance with the above rule. 

The MEAC refers the questioner to MEAC 2011-012 which addresses the use of 
electronic communication devices in mediation. 

eth Greenfield-Mandler, NfEAC Commi ee Chair 
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The Question 

I am a dependency mediator in the (name omitted) circuit. My question concerns 
technology in mediation. 

As a mediator, my role is to protect the mediation process and to ensure confidentiality, 
among other responsibilities. Many attorneys and case managers must now open laptops and 
tablets to access online case plans, etc. I don't find issue with that. 

However, I have asked two professional participants to not TYPE on their laptops or 
tablets during mediation. Parents have come to me telling me they feel intimidated by the 
constant clacking of keys and the uncertainty of what may actually be documented about them. 

I explain confidentiality at the beginning of each mediation, ensuring the parents that 
what happens in mediation is confidential (excluding the exceptions.) The two offenders refuse 
to cooperate, stating they are entitled to take notes. 

May I have your opinion on how to address this issue? 

Authorities Referenced 

Rules 10.220, 10.230, 10.310, 10.400, 10.410, 10.420(a), Florida Rules for Certified and Court­
Appointed Mediators 
MEAC Opinion 2011-012 

Summary 

Certified mediators do not have the authority to ban use of laptop devices or tablets 
during mediation. Decisions regarding the reason for and the use of these devices are decisions 
for the parties to make unless there is a court order to the contrary. 

Opinion 

The Florida Rules for Celiified and Court-Appointed Mediators and various procedural 
rules pertaining to court-ordered mediation do not prohibit the use of electronic equipment 
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including laptop computers or tablets at mediation, unless there is a court order or agreement by 
the parties which provides otherwise. 
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Mediation involves communication, negotiation, facilitation, and problem-solving that 
emphasizes self-determination, the needs and interests of the parties, fairness, and 
confidentiality. It is the mediator's responsibility to safeguard the mediation process by 
conducting the mediation in a balanced fashion while reducing obstacles to communication 
which the parties encounter. See rules 10.410, 10.400, 10.220, 10.230 and 10.310, Florida Rules 
for Certified and Court-Appointed Mediators. 

A mediator is required to comply with rule 10.420(a) when delivering the orientation 
session and inform the parties that mediation is a consensual process, that the mediator is without 
the authority to impose a resolution or adjudicate an aspect of the dispute, and communications 
made during the process are confidential, except where disclosure is required or permitted by 
law. 

If parties cannot resolve their differences regarding the reasons for and the use of laptops 
or tablets during mediation, the mediator has the authority to adjourn or terminate the mediation 
in accordance with the above rule. 

The MEAC refers the questioner to MEAC 2011-012 which addresses the use of 
electronic communication devices in mediation. 

Signed and Dated by Susan Dubow, MEAC Committee Chai 
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