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The Question 

I am a Florida Supreme Court Certified Family, Circuit Civil and County Mediator. 
recently mediated a PIP (Personal Injury Protection) case in County Court, which resulted in no 
agreement (impassc). At the conclusion of the mediation conference, counsel for both parties 
inquired as to whether I would be willing to serve as an Arbitrator to arbitrate the same case. 
(Many county cOllrtjudges will order a case to arbitration soon after a mediation fails to reach an 
agreement. The trial judge will also select an arbitrator if the parties fail to select an arbitrator of 
their ovvn choosing within 15 days of the order requiring arbitration.) 

Since I received confidential information from both sides in private caucuses during the 
mediation, I felt it would be inappropriatc to conduct an arbitration in the same case, evcn though 
both sides said they were willing to waive any potential conflicts. Even if I had not received 
confidential inl()rlTlation during the rnediation, J have read and agree with the premise that 
mcdiators should mediate and judge's should judgc and acting as an arbitrator is similar to acting 
as ajudge, in that an arbitrator makes findings of {'acts, determines the law and makes a finding 
in favor of a party with a specific dollar amount. Notwithstanding the vvillingness of both parties 
to \~Iaive any conl1icts, I did not feel comfortable accepting their offer and respectfully declined 
to arbitrate that case. I believe this is the type of conflict that simply can't be waived by the 
parties. Becallse I bel ieve this l~lclual scenario is likely to repeat i [sel r or a.i udge could appoint 
me as the arbitrator in a case I previollsly mediated, I'd like to have the following question 
answered: 

Maya mediator who has (or has not) received confidential information during a 
mediation, also act as an arbitrator in the same case, with (or without) the parties agreeing to 
waive any potential conflicts of interest (or any confidentiality) from the prior mediation in the 
same case? 

I have located three MEAC decisions that, while not directly on point, are close to the 
question I propose. [am referring to MEAC 2009-001. MEAC 2009-002, and MEAC 96-002. 

Submitted by a Florida Supreme Court Certified County, ramily, and Circuit Mediator from the 
Southern Di vision 
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Authorities Referenced 

Rule 10.310, Committee Note, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
MEAC Opinion 2009-002 

Summary 

The Florida Rules for Certified and COUl1-Appointed Mediators do not contain a 
prohibition against a mediator serving as an arbitrator in a case the mediator previously 
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mediated. The mediator must ensure the parties have a complete understanding of how the 
mediator's role will change and they must waive the conflict of interest and confidentiality of the 
mediation. 

Opinion 

MEAC believes that the parties may exercise self-determination in deciding whether to 
have a prior mediator act as an arbitrator in the same case whether or not the mediator has 
received confidential information during the mediation. The mediator must ensure the parties 
have a complete understanding of how the mediator's role will change and they must waive the 
contlict of interest and confidentiality of the mediation. 

Although the scenario presented in MEAC 2009-002 differs from the one presented here, 
the MEAC affirms the cautions expressed in MEAC 2009-002 which are also expressed in the 
Committee Not~ to rule 10.310, Self-Determination, Florida Rules for Certified and Court­
Appointed Mediators. Paragraph three of the Committee Note states, "on occasion, a mediator 
may be requested by the paI1ies to serve as a decision-maker. If the mediator decides to serve in 
such a capacity, compliance with this request results in a change in the dispute resolution process 
impacting self-determination, impartiality, confidentiality, and other ethical standards. Before 
providing decision-making services, therefore, the mediator shall ensure that all parties 
understand and consent to those changes." 

If the parties voluntarily agree to have their previoLls mediator act as an arbitrator. "the 
mediator should clearly inform the paI1ies, preferably in writing, that he or she will no longer be 
serving as mediator and would not be able to mediate the present or related matters for them in 
the future." MEAC 2009-002. The mediator must ensure that the parties are exercising self­
determination and that they are voluntarily agreeing to select this mediator as the arbitrator. The 
mediator must ensure the parties understand the implications of the change in roles, and advise 
the parties that there may be other methods of alternative dispute resolution available to them. 
The mediator must explain the possible conflicts of interest and the loss of confidentiality 
resulting from the mediator becoming the arbitrator. The parties must then agree to waive any 
conflict and agree to the loss of confidentiality, preferably in writing. Additionally, once this 
change in role is effectuated, "the former mediator must no longer refer to himself or herself as 
mediator for the case." MEAC 2009-002. 
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In summary, while it is not expressly prohibited for a mediator to serve as an arbitrator in 
the scenario described, the MEAC believes that doing so is inherently laden with hazards and 
suggests great caution for any mediator that accepts this change in roles. 

~02/I/;f. 
Signed and Dated hy Susan Dubow, MEAC Committee Chair 
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Concurrence (in part) and Dissent (in part). 

We concur with the Opinion's confirmation of the principle set forth in :MEAC 
Opinion 2009-002 that it is not ethical for a mediator to mediate a dispute or 
matters related to the dispute when the mediator has previously arbitrated that 
dispute. 

We respectfully dissent from that portion of the Opinion which concludes that a 
certified or court-appointed mediator can ethically first serve as the mediator of a 
county court case, and then later serve as the arbitrator of the same case in a court­
ordered mandatory non-binding arbitration. 

In our view, the principles applied in :MEAC Opinion 2009-001 are dispositive of 
the question posed, and confirm that a mediator cannot ethically adjudicate a case 
which (s)he has previously mediated, regardless of the agreement of the parties. In 
that opinion, the Mediator Ethics Advisory Committee stated: "It is not pennissible 
to serve as a general magistrate and mediator for the same case, regardless of the 
order of service, and even if the parties were to agree." MEAC Opinion 2009-001 
(Emphasis added); cf. also Evans v. State, 603 So. 2d 15, 17-18 (Fla. 5th DCA 
1992) ("As a caveat, we suggest that mediation should be left to the mediators and 
judging to the judges. If a judge decides to mediate a case with the consent of all 
concemed parties, the judge should act only as a settlement judge for another judge 
who will hear and try the matter in the event mediation fails .... "). 

A fundamental concept engendering public confidence in court-connected 
mediation is that it is a separate and distinct resolution process from adjudication, 
in which mediators cannot decide the disputes whose resolution they facilitate, or 
impose a resolution on the parties. See Fla. R. Med. 10.210, 10.220, 10.230. At 
the commencement of the mediation session, the mediator is ethically obligated to 
inform the participants that "mediation is a consensual process," that "the mediator 
is an impartial facilitator without the authority to impose a resolution or adjudicate 
any aspect of the dispute," and that "communications made during the process are 
confidential, except where disclosure is required or permitted by law." Fla. R. 
Med. 10.420 (a) (Emphasis added). 

Rule 10.300 of the Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
("Mediator's Responsibility to the Parties") reiterates: "The purpose of mediation 
is to provide a forum for consensual dispute resolution by the parties. It is not an 
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adjudicatory I?roced;ure. Accordingly, a mediator's responsibility to the parties 
includes hqnoring their right of self"determination; acting with impartiality; and 
avoiding coercion, improper influence, and conflicts of interest. "(Emphasis added). 
Rule 10.370 (c) ("Advice, Opinions, or Information") similarly provides: "A 
mediator shall not offer a personal or professional opinion intended to coerce the 
parties, unduly influence the parties, decide the disI?ute, or direct a resolution of 
any issue. II (Emphasis added). Lastly, rule 10.310 (a) ("Self-Determination") 
provides that decisions resulting from mediation are to be made by the parties: "A 
mediator shall not make substantive decisions for any party." Acting as the 
mediator and then the decisionwmaker creates a non-waivable conflict, since the 
decision~maker may rely upon information obtained or communications wh~ch 
occurred outside of the adjudicatory process. 

The majority refers to the 2000 Revision Committee Note to Fla. R. Med 10.310 in 
opining that a mediator who has served as the mediator ill a case can later serve as 
the adjudicator of the same dispute. The language of the Committee Note does not 
support this interpretation: 

On occasion, a mediator may be requested by the parties to se~e as a 
decision-maker. lfthe mediator decides to serve in such a capacity, 
compliance with this request results in a change in the dispute 
resolution process impacting self-determination,hnpal'tiality, 
confidentiality, and other ethical standards. Before providing 
decision-making services, therefore, the mediator shall ensure that all 
parties understand and consent to those changes. See Rules 10.330 
and 10.340. 

(Emphasis added). The Committee Note does state that the parties and the 
mediator can change the dispute resolution process which they will ~ngage in, and 
can agree that the mediator will adjudicate the dispute instead of mediating the 
disp:ute, provided the me.diator .. ensures that .the pru.ties .understand. the impact of. . 
this change in dispute resolution process. However, the Committee Note does not 
state that a mediator who has already completed the mediation process without the 
parties having reached an agreement can then ethically act as the decision-maker 
in a second. different dispute resolution process. Tellingly, MEAC Opinion 2009-
001, which addressed the analogous question of service in the dual capacity of 
mediator and general magistrate, did not even mention the Committee Note in 
reaching the conclusion that (1) it is unethical for the mediator of a dispute to then 
serve as the general magistrate adjudicating the dispute, and (2) it is unethical for a 
general magistrate adjudicating a dispute to mediate the dispute. 
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